tiistai 1. lokakuuta 2013

Matka alkaa...

Matka, jonka tähtäimessä on rikkaruohoton katteella peitetty perannapenkki. Homma toteutetaan luomuna eli ihmistyövoimalla. Työ on hidasta, mutta pikku hiljaa saadaan Syreenipuskan ympäristöä vallattua. Neuvonantajana ja myös lapionvarressa täti Vihreäni eli Nanna.
Tässä yllä kuva tältä kesältä esimerkkinä vallitsevasta runsaudesta. Perennapenkissä kukkivat Nepalin hanhikki ja Harmaa Malvikki, mutta myös sangen monet rikkaruohot.
Työ aloitettiin perennojen siirtämisellä. Ensin laitettiin sanomalehtiä maahan, sitten leikatut perennat ja juuret peitettiin mullalla. Tällä pedillä perennat saavat talvehtia ja ensi keväänä ne siirretään puhdistettuun perennapenkkiin.
Perennojen siirtämisen jälkeen alkoi mullan puhdistus; kaikki näkyvät rikkaruohojen juuret pois. Rikkaruohot kottikärryillä metsänrajaan.
Teimme pitkulaisen kuopan, joka reunustettiin sanomalehdillä. Kuopan syreenipuskan puolelta syreenien juuret katkaistiin ja sinne laitan juurimaton pystysuunnassa. Keskellä kuvassa näkyy muovisäkki avattuna. Säkin päälle nostimme puhdistamatonta multaa, puhdistimme sen ja nostimme takaisin tehtyyn kuoppaan.
Homma jäi tälläiseen vaiheeseen. Syyslomalla aion saada tämän ykköspenkiksi nimeämäni paikan valmiiksi ja odottamaan kevättä; perennnoja takaisin ja katetta päälleen. Kuvan vasemmassa laidassa näkyvän rinteen peitän avatuilla pahvilaatikoilla ja olkikatteella. Ruusut ja Kultapiiskut jäävät toistaiseksi rinteeseen. Mistä oljet?
No, omalta pellolta. Vuokraviljelijämme on niittänyt viljan, mutta jättänyt sen pellolle. Olen saanut luvan kuskata pihallemme niin paljon olkia kuin haluan.
Tässä Nannan koira Otto kaivaa samalla antaumuksella kuin emäntänsä ja ihan yhtä pitkään jollei vähän pidenpäänkin kuin ihmiset.
Välillä mukana kaivuhommissa myös Kesse ja Pippu.

Paljon kiitoksia Nannalle & Otolle! Sain runsaasti oppia, konkreettista apua ja homman alkuun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti