tiistai 7. helmikuuta 2012

TORPAN HISTORIAA JA MEIDÄN ENSIMMÄISTÄ KESÄÄMME

Historia on hyvin mielenkiintoista ja saimme hankittua kylänhistoriasta kirjoitetun kirjan aika pian torpan ostettuamme. Ostimme torpan perikunnalta; neljältä sisarukselta, joista kaksi oli syntynyt tähän torppaan ja joiden isovanhempien omistama torppa oli alunperin ollut. Heiltä saimme tietoja torpan historiasta, mutta varsinaisesti perehdyin torpan historiaan ympäristönhoitajaopinnoissani, joissa suoritin yhden näytön torpan ympäristönhoitosuunnitelmalla. Tähän suunnitelmaan sain edellisiltä omistajilta paitsi alkuperäisen kauppakirjan kopiot myös kopioita vanhoista kuvista.
Alla olevassa kuvassa kauppakirja kertoo, että tilantyöntekijästä tuli talollinen, kun hän sai ostaa maata työskentelemänsä tilanomistajalta 28.6.1922. Kauppahinta 1 1/2 hehtaarin maa-alasta oli 500 markkaa. Kauppa vahvistettiin vuosina 1923, 1924 & 1926. Paikallinen nimismies toimi vahvistusapuna oikeudessa. Kauppakirja on varsin pitkä, koska siinä on mukana mm. selvitys myyjäosapuolen suvusta.
Itse torppa siirrettiin naapurikylästä. Torpan hirsisellä tupaosalla on ikää paljon enemmän kuin ne 90- vuotta, jotka rakennus tänä vuonna täyttää. Hirsiosaan lisättiin kamari, eteinen ja vintti.Seuraavassa kuvassa on vanhoja kuvia torpasta eri vuosikymmenillä.
Teimme kaupan torpasta 9.6.2009, jolloin oli 20- vuotishääpäivämme. Saimme paikan haltuumme juhannukseksi. Ensimmäisenä kesänä paitsi aistimme tunnelmia myös mieheni kaivoi maata talon ja saunan ympäriltä. Rakennukset eivät olleet mitenkään vajonneet vaan vuosikymmenten aikana putoavat lehdet olivat tehneet tehtävänsä ja rakennusten "helmat" olivat maarajan alapuolella. Tällä kaivutyöllä saatiin pysäytettyä rakennusten alaosien tuhot.

Tämä kuva on syksyltä 2009, mutta torpan takaseinästä näkyy hyvin, että maa on ollut paljon korkeammalla
Kuvat saunan molemmin puolin kertovat myös, että saunan ympärillä maa oli varsin korkealla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti