perjantai 6. huhtikuuta 2012

Mihin sitä torpan pihalta lähtisi?

No, mihinkään lähimetsää kauemmas ei useinkaan tule lähdettyä. Mutta sieltä metsästä löytyykin kaikenlaista paitsi komeita puita, kauniita maisemia harjulla myös Henrikin vuonna 1880 rakentama kiviaita kaskeamista varten niinpä vieressä on Henrikin aho, synkähkön metsän keskellä oleva lehtipuuaho. Kuvassa Noppe Noppela tutkailee kiviaitaa, joka edelleen paikallaan varsin pitkänä seisoo. Aidan rakentanut Henrik lähti 27- vuotiaana vuonna 1883 Amerikkaan ja jäi sinne. Tässä kiviaitaa harjun päällä, mutta kiviaita jatkuu alas harjulta päättyen lähteeseen. Metsäkävelyn teemme koirien kanssa yleensä kerran päivässä ja usein retkemme johtaa juuri Henrikin kiviaidalle. Se on kaunis ja vaikuttava 132- vuotias!
Viime kesänä saimme lähdettyä kaunista maisemareittiä ajellen Vesijärven eteläpuolelle Hollolaan, jonka pittoreskin vanhan kirkonkylän näkötornista on upeat maisemat.
Varsinainen kohteemme oli kuitenkin Hollolan Pyhäniemen Kartano, joka on uudelleen avattu taidenäyttely- ja kulttuurikäyttöön. Näyttely oli mielenkiintoinen nykytaiteenkatsaus ja itse kartano vanhoine kalusteineen oli  kokemus, jonka varmasti toistamme ensi kesänä.
Torpalla juomme aina pannukahvia, mutta jos haluamme vaikkapa Latten ajelemme pyörällä 6 km matkan Vääksyn kanavanrantaan kahvilaan ja mukava on Lattea juodessa katsella kanavassa lipuvia veneitä ja laivoja.

Lähtemisestä puheenollen odotan kovasti viimeisten lumien sulamista ja talvilevossa olleen torpan näkemistä. Toivottavasti pian pääsen haravoimaan 30 kottikärryllistä lehtiä kompostiin, katselemaan vielä levossa olevaa pihaa ja miettimään uusien kasvien sijoitusta. Tällä hetkellä on jo neljä siemenviljeltyä kasvia noussut; Mummonpalsami, Iso samettikukka, Leijonan kita ja Punarevonhäntä.

1 kommentti:

  1. On siinä ollut entisaikaan hommaa aidan rakentamisessa, kun ei ole ollut koneita eikä mitään. Tosin nykyään ei osata edes mitään noin hienoa rakentaa, vaikka on koneetkin.

    VastaaPoista