tiistai 13. toukokuuta 2014

KEVÄTPUUHAA...

torpalla on riittänyt. Ensin kuvakavalkadi tulevaan ykkösperennapenkkiin kohdistetuista toimista.
Tähän siis jäätiin syksyllä. Puhdistettu multa vasemmalla muovin alla.

Enempää multaa ei kannattanut edes yrittää puhdistaa, koska se oli rikkaruohojen läpitunkemaa. Kaivoin maan pois ja kuljetin sopiviin paikkoihin takapihalle. Yhteensä 10 kottikärryllistä. Pippu tarkistelee lopputulosta.

Peitin maan, jotta se pysyisi suojattuna rikkaruohoilta.
Etualalla puiset terassilaatat, joiden alapuolisen maan pöyhin. Kuljetin pois rikkaruohoisimmat osat ja laitoin ritilöitten alla juurimaton. Tosin ritilöiden tukilaudoista monet olivat pehmenneet ja  joudun vaihtamaan ne. Siksi ei kannattanut laittaa ritilöitä vielä paikoilleen. Taka-alalla perennapenkissä on jo 560 litraa uutta multaa peiton alla juurimaton päällä.
Nyt olen 70 litran säkeissä kuljettanut puutarhamultaa torpalle ja kantanut sen perennapenkkiin. Yhteensä multaa on 1610 litraa. Lisääkin saisi laittaa, mutta tämä saa riittää. Ympärillä suojaamassa 70- vuotiaasta pihakuusesta sahattuja rinkiloita, joita aioin sirotella ympäripihaa; pöydiksi, istuimiksi...Lisäksi ne ovat torpan historiaa, joiden vuosirenkaista voi lukea paljon.
Nyt olen laittanut vähän niin kuin kokeeksi laittanut muutoman perennan uudistettuun penkkiin. Pari siirsin "valepenkistä", kaksi jaettua mäkimeiramia yrttikehistä & kaksi uutta kirjopikarililjaa. Olen laittanut olkia ympärilleen, mutta tuntuu, että tarvitsen vielä oppia siihen asiaan ja pyydän täti Vihreää paikalle.
Yläperunamaan käänsin pääsiäisenä ja laitoin olkien alle odottamaan. Vasemmassa alanurkassa pilkahtaa pieni osa Nopen päätä ja niskaa.
Pari päivää pääsiäisen jälkeen laitoin Arielit maahan harson alle. Nähtäväksi jää tuleeko omaa perunaa juhannukseksi.
Laitoin huussille betonilaattapolun, koska varsinainen polku on valunut alemmaksi. Koivun juuret voivat levitä 20 metriä joka suuntaan. Juuret nostavat kiviseinää ja siirtävät huussipolkua. Kesse poseeraa tässä.
Havittelen alapihalle oleskelupaikkaa saunatauolle. Maata pitää vähän tasoittaa. Mies kaivoi saunan edestä maan pois se on nyt kasana tässä juurimaton päällä.
Laitoin lisää muovia oleskelupaikalle ja tasoitin maata.
Yhdessä kohtaa pihalla on kohouma ja mies kaivoi maan kohouman päältä. Maa on nyt tässä "siirtonurmena" oleskelupaikalla. Katsotaan miten nurmikon käy. Tähän tullee myös kuusirinkuloita.
Kevätesikot kukkivat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti