maanantai 28. toukokuuta 2012

IHANAT KOLME PÄIVÄÄ!

Minulle, vuorotyöläiselle sattui kolme yhteistä vapaapäivää puolison kanssa. Jo torstai-iltana suuntasimme  torpalle. Perjantaiaamuna oli mukava herätä torpalla auringonpaisteeseen ja nauttia aamukahvi ulkona ennen töihin ryhtymistä. Töitähän riittikin. Mies kaivoi uuden perunamaan alarinteeseen, itse kitkin vähän rikkaruohoja, kylvin Isokonnantatarin siemeniä edellisellä kerralla istuttamani Vuorenkilven ja kaivon väliin. Olin kyllä mielestäni lukenut Isokonnantatarin pussin kylkeä aikaisemminkin, mutta nyt vasta huomasin pienellä käsin kirjoitetun tekstin;"4 vkoa kylmäkäsittelyä". No, Isokonnantatarit eivät siis ehkä nouse, mutta kylvän ne syksyllä sitten uudestaan. Saavat kylmäkäsittelyt talven aikana. Kylvin valkoista tuliunikko Albaa Syysleimun, Tuoksu Kurjenpolven ja Harmaan Kurjenpolven ympärille. Entiseen perunapenkkiin kylvin Ruohosipulia, Härkäpapu Kontua ja ydinherne Valmaa. Yrttikehään kylvin Tammenlehtisalaattia, Roomansalaattia, retiisiä ja tilliä. Meillä syödään salaatteja joka päivä niin torpalla kuin kotonakin ja kolme vuotta sitten torpan lähitaajaman kaupoista ei saanut kuin jääsalaattia siis kaksi isoa kauppaa ja molemmissa vain jääsalaattia! Se ei mielestäni ole edes mikään salaatti! Edellä mainituista syistä olen viljellyt torpalla alusta asti salaattia. Lauantaina kaupoissa käydessämme huomasin, että tarjonta on parantunut ja ostin tyytyväisenä Tammenlehtisalaattia.
 Uuteen perunamaahan pistettiin tänä vuonna Arielle- perunaa ja ympärille istutettiin siemenkasvatukseni tuloksia; isoa samettikukkaa ja isoa Auringonkukkaa. Olin kovasti suunnittelut Ruusukaarien hankkimista, mutta ne olivatkin kaupasta loppuneet, joten askartelin haavasta kolmikaaret tukemaan kylvämiäni Ruusupapuja. Kukkapenkkiin istutin siemenkasvatuksiani Leijonan kitaa ja ainoan säästyneen Mummonpalsamin (kaikki muut kuolla kupsahtivat ennen kuin niitä saattoi ryhtyä ulkoiluttamaan/vahvistamaan).
  Etualalla toinen omatekoisista Ruusupapukaaristani ja taka-alalla uusi perunamaa.
Talon seinustalla toinen Ruusupapujen tukikehikko.
Alkukesä on ihmeellistä aikaa heleine väreineen.
Tämä Kuusi ei neulasilla juhli, mutta käpyjen määrä on hurja.
Pihamme komistus Tammi.
Kolme päivän aikana ehti myös vähän levätä riippukeinussa ja tältä näyttää Tammemme riippukeinussa maaten.
Tässä kuvassa paitsi Noppe- koira myös poimulehti, joka yhtenä monista luonnonkasveista pihallamme kasvaa. Pidän niistä kaikista ja poistan niitä vain tarpeen vaatiessa. Koiranputkea kiskoin ruusujen ja minttujen tieltä, mutta eihän se onneksi kokonaan kadonnut.
 Alkukesän istutettuja kukkia. Etualalla valkoinen tulppaani Rose De La Montagne vuodelta 1893 & vaalenpunainen tulpaani La Candeur vuodelta 1875. Takana Vuohenjuuri.
La Candeur & Rose De La Montagne.
Kolmen päivän aikana ehdimme koirien kanssa myös metsäkävelylle ja totesin, että kolmen vuoden odottelun jälkeen kävelyreittiemme mustikanvarpuihin on tulossa mustikoita! Nyt tietysti toivotaan otollisia kelejä; sopivaa kosteutta ja lämpöä. Tämä tietysti pätee myös pihakasvien suhteen. Pikkasen jännittää  varsinkin uuden perunamaan suhteen, kun lupasivat tälle viikolle ainakin yhden hallayön.

1 kommentti: